Datum Tid Fakta
     
20180412
Väder:Klart -7.Soluppgång -- ner --
    I kväll var det första gången som vi sett att en av ungarna lämnade lådan, honan gick iväg från lådan och då passade en av ungarna på att lämna lådan. Lars Lagerqvist
    Kvällens uvspan:
När jag kom dit ikväll låg ungarna ensamma i lådan och sov och honan satt i grottan, hennes favoritställe från tidigare år. Hon verkade ha ett matförråd där för hon åt, käkade lite snö och satt och tittade lugnt på några kråkor som attackerade henne.
På kvällen när solen står lågt är motljuset extremt skarpt och allt som sker, det sker i skuggan på andra sidan. Vi som var där missade således när hon via en mellanlandning, landade hos ungarna som då vaknade och fick lite käk.
Strax efter satt plötsligt hanen på samma plats i grottan. Det är första gången jag sett dom sitta på samma plats, nästan vid samma tillfälle.
Det kan vara så att att hanen levererar maten till grottan och så hämtar honan där och levererar vidare till ungarna.
Hanen lämnade grottan efter en kort stund för att flyga över till ett annat favoritställe man inte kan se från utkiken. Hansa Andersson
20180319
Väder:Klart -4.Soluppgång -- ner --
    I dag kunde man se vita fjädrar i boet från ett okänt byte, ännu bara 2 ungar sedda.
20180316
Väder:Klart -17.Soluppgång 06:11 ner 18:01
    Vid dagens besök satt hanen på regnhyllan och honan i lådan. Jag uppfattade det så att hon matade ungarna, hon drog och slet i något. Hon hade huvudet in mot det vänstra bakre hörnet av lådan så man såg nästan bara baken på honan. Lars Lagerqvist.
    De två första veckorna äter de bara brun råtta sedan byter de kost till fågeldiet för att med hjälp av fjädrarna skapa spybollar så de kan börja svälja större delar av födan. Spybollarna innehåller ben och fjäder som de inte klarar av att smälta i magen.
20180315
Väder:Klart -10.Soluppgång -- ner --
    Idag kunde Lars Lagerqvist och Hansa Andersson konstatera att det var minst två ungar i häcklådan då de besökte gruvan vid olika tillfällen och hanen satt vid regnhyllan.
    Jag var uppe i utkiken framåt skymningen idag och kollade. I lådan hände inget speciellt, honan låg och sov och de små har säkert varmt och gott under sin mors dunjacka.
Herr berguv däremot, på andra sidan gropen, rörde sig för en gångs skull och putsade sig, burrade upp sig och hoade med jämna mellanrum. Ett tag trodde jag att han skulle ut och flyga men i takt med ljusets gradvisa bortfall för syn och foto så somnade han om – allt lugnt i berguvsland.Hansa Andersson
     
     
     
     
 

 

 

 

 

Uppdaterad 2018-04-13 webbmaster Kalle Bergström